Manicure francuski
Manicure francuski polega na wykonaniu manicure klasycznego lub biologicznego, a następnie na rozjaśnieniu wolnego brzegu paznokcia za pomocą białego lakieru. Końcowym etapem zabiegu jest pokrycie całej płytki paznokcia lakierem mlecznym lub jasno-różowym.
Przeciwwskazania do zabiegu manicure
- grzybica
- drożdżyca
- stany ropne
- stany infekcyjne
- stany alergiczne
Wyposażenie potrzebne do wykonywania manicure
- stolik do manicure
- podpórka do manicure
- lampka oświetleniowa
- miseczka do moczenia rąk
- zestaw narzędzi (pilnik, cążki, łopatka, blok)
- wata / bawełniane płatki
- ręczniczek
- lignina
- środki pielęgnacyjne / zmiękczające / opatrunkowe
- środki do dezynfekcji
- środki do odkażania narzędzi
- lakier biały
- lakier mleczny / jasno-różowy
Kolejność wykonywania manicure
- zmycie lakieru (prawidłowe zmycie lakieru polega na przyłożeniu nasączonego zmywaczem bawełnianego płatka do paznokcia, odczekania chwilę, a następnie starcie warstwy lakieru z paznokcia, czynność należy powtórzyć jeżeli lakier nie został do końca usunięty)
- skrócenie paznokci
- opiłowanie paznokci (kształt opiłowania powinien być dostosowany do budowy paznokcia, jego stanu zdrowotnego, charakteru pracy jak również kształtu palców)
- odsunięcie skórek
- zmiękczenie naskórka w kąpieli mydlanej
- podważenie skórek
- usunięcie skórek
- posmarowanie odkażającym płynem
- odtłuszczenie paznokci
- osuszenie paznokci
- rozjaśnienie wolnego brzegu paznokcia białym lakierem
- nałożenie emalii lub lakieru w kolorze jasnym / mlecznym