Portret Kobiety

Diety i kulinaria



Kuchnia z wanilią

Wanilia w handlu występuje w postaci sproszkowanej lub lasek wanili, może spotkać się również z olejkami waniliowymi. Wanilia wykorzystyana jest jako przyprawa. Najczęściej spotykana w przemyśle cukiernicznym. Dodawana do kremów, ciast, likierów ma zapewnić cudowny aromat i zapach. Znajduje również zastosowanie w daniach na słono jako dodatek do sosów podawanych do ryb, skorupiaków, w niedużych ilościach do potraw z cielęciny.

 

Najszlachetniejszą częścią strączka jest miąższ. Wanilię można również zetrzeć na tarce. Do wypieków wygodniej stosować cukier waniliowy z rozdrobnioną naturalną wanilią w postaci czarnych punkcików. Cukier taki można też przyrządzić samodzielnie, ścierając laskę wanilii i posypując cukrem.

 

Główną jej substancją zapachową jest aldehyd 4-hydroksy-3-metoksybenzoesowy, nazywany waniliną. Zawartość waniliny w laskach wanilii waha się od 0,75 do 2,9%. Ponadto w wanilii stwierdzono obecność aldehydu p-hydroksybenzoesowego, alkoholu, aldehydu anyżowego, węglowodanów, związków żywicowych i tłuszczów.

  • Nalewka waniliowa

100 g lasek wanilii dobrze rozkruszyć, wsypać do słoja i zalać 0,5 l spirytusu. Po trzech tygodniach zlać spirytus i zmieszać z 1 l białego wina, w którym wcześniej należy rozpuścić 200 g jasnego, płynnego miodu. Dobrze zamkniętą nalewkę pozostawić na tydzień, aby składniki dobrze się połączyły. Nalewkę stosuje się w leczeniu stanów nerwicowych, depresyjnych, dla polepszenia nastroju psychicznego, jako środek pobudzający (bez niepożądanego działania uzależniającego i właściwości narkotycznych). Pomocniczo można stosować nalewkę waniliową w chorobie reumatycznej. Z wanilii można przygotowywać aromatyczny olej. Laski moczy się przez kilka dni w oliwie, którą po odfiltrowaniu wzbogaca się naturalnym przeciwutleniaczem, np. witaminą E.

  • Kawa z wanilia

Wykonanie: Wlać wodę do małego rondelka, dodać cukru (ok. 2 łyżki na filiżankę kawy) i zagotować. Dosypać wanilie (1/4 łyżeczki/ filiżankę), później kawę (ok. 2 łyżeczki/ filiżankę). Gdy kawa sie spieni, zamieszać tak, aby nie wykipiała, zdjąć z ognia.

  • Kawa po turecku z wanilią i kakao

6 czubatych łyżeczek zmielonej na pył kawy
3 łyżeczki cukru pudru
1/2 laski wanilii
3 łyżki kakao
2 szkl. wody
Wykonanie: Wanilię drobno pokrój i utrzyj z małą ilością cukru pudru. Kawę przesiej, wymieszaj z resztą cukru, wanilią i kakao. Zalej w rondelku zimną wodą i podgrzewaj do trzykrotnego tzw. podniesienia się. Przykryj na chwilę i zamieszaj. Podawaj w ogrzanych filiżankach, nalewając razem z fusami.

  • Lody waniliowe

3 litra mleka
1 litra śmietanki
6 żółtek
40 dkg cukru
laska wanilii
Wykonanie: Wanilię zagotować z mlekiem i śmietanką (potem ją wyrzucić), żółtka utrzeć z cukrem i ostrożnie, ciągle mieszając, wlewać mleko do żółtek (a nie odwrotnie). Chwilę potrzymać na gorącej blasze, nie zagotowując, potem odstawić i oziębić, wlać do formy i kręcić w maszynce do lodów. Gdy są dobrze zmrożone, wyrzucić z formy na półmisek, obłożyć andrutami i podać

  • Konfitura śliwkowa z pomarańczą i wanilią

400 g śliwek
100 g świeżego soku z pomarańczy z miąższem
1 opakowanie cukru waniliowego
500 g trzcinowego cukru żelującego
Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki, odważyć i zmiksować. Dodać sok pomarańczowy i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać w garnku z trzcinowym cukrem żelującym i doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i zamknąć.

  • Morele zapiekane w syropie z wanilią

12 świeżych moreli
3 łyżki stopionego masła
1 szklanki + 2 łyżki cukru
1 szklanki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 laski wanilii
Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Włożyć morele do miski, zalać stopionym masłem i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać. Przełożyć morele do żaroodpornego naczynia. W małym rondlu zmieszać pozostały cukier, miód i sok z cytryny. Dodać miąższ z wnętrza dwóch lasek wanilii. Puste strąki także włożyć do rondla, dla aromatu. Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zalać morele syropem i zapiekać przez 20-25 minut, co jakiś czas delikatnie polewając morele syropem. Podawać na ciepło.

  • Deser gruszkowy z limonkami w sosie waniliowym

Dwie puszki gruszek w syropie, 10 dkg brązowego cukru, jedna łyżeczka wanilii w pudrze lub parę kropli esencji waniliowej, jedna limonka, jedna cytryna, świeżo mielony pieprz, 3-4 łyżki śmietany kremówki, jedno żółtko, 3 łyżki cukru, jedna szklanka mleka, jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Cztery połówki gruszki i 1,5 szklanki syropu odstawić. Resztę gruszek ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem, skropić wanilią, posypać tartą skórką z limonki. Dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i włożyć na 10 minut do piekarnika o temp. 180 stopni. Zmiksować odłożone uprzednio cztery połówki gruszki z syropem, śmietaną i sokiem z cytryny. Włożyć do lodówki. Podawać gruszki na ciepło z zimnym sosem cytrynowym lub ciepłym waniliowym.
Sos waniliowy: Jedno żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej, zalać jedną szklanką wrzącego mleka. Podgrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem zalać gruszki.

  • Mango z kremem waniliowym

1/2 łyżeczki startej wanilii
3/4 szklanki chudego mleka
6 listków białej żelatyny
3 łyżki jasnego miodu
2 białka
1 limonka
2 owoce mango
1 szklanka odtłuszczonej śmietanki
Wykonanie: W małej miseczce zalać mlekiem startą wanilię. Białka z miodem zmiksować na gęsty krem. Dodać otartą skórkę z limonki i nasączoną w mleku wanilię. Wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić, podgrzewając na wolnym ogniu. Wymieszać z kremem. Poczekać aż wystygnie i zgęstnieje. Ubić na sztywno śmietankę i połączyć z kremem. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Mango obrać, z jednego skroić miąższ w cząstki, z drugiego przetrzeć przez sito, skropić sokiem z limonki. Schłodzić. Piure z mango udekorować kremem waniliowym i cząstkami mango.

  • Słodko-kwaśne gruszki z wanilią

5 kg gruszek
1/2 kg cukru
3/4 l czerwonego octu winnego
1/2 l czerwonego wina
2 cytryny
1 /2 kg cukru żelującego
3-4 laski wanilii
łyżka ziaren białego pieprzu
łyżeczka goździków
Wykonanie: Gruszki umyć, obrać, nie odcinając ogonków. Ogonki lekko oskrobać. Skórek nie wyrzucać. Wino zagotować z cukrem, goździkami i octem, włożyć owoce. Gotować na małym ogniu 15 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy gruszki są miękkie i odcedzić owoce. Wywar zachować. Cytryny dokładnie umyć w letniej wodzie, obrać, z miąższu wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryny zagotować z litrem wody, po czym włożyć skórki z gruszek i gotować wszystko razem 20 minut. Wywar z cytryn i skórek gruszek przelać przez sito do garnka, dolać wywar winny. Dodać cukier żelujący, mieszając drewnianą łyżką, gotować 5 minut. Owoce poukładać w słoikach. Do każdego dołożyć po kilka ziarenek pieprzu i po kawałku wanilii. Zalać gorącym syropem - tak, by owoce były przykryte. Słoiki szczelnie zamknąć. Pasteryzować około 10 minut w temperaturze ok. 90°C.

 

Wanilia




Być może zainteresują Cię inne pozycje z tej kategorii: