Portret Kobiety

LNE Artykuły



Cywilizacja nas postarza

Coraz częściej dotykają nas choroby cywilizacyjne, przyspieszające starzenie się organizmu. Są one często następstwem złego odżywiania, przede wszystkim spożywania dużej ilości pokarmów wysokoenergetycznych i niewłaściwej ilości cennych składników odżywczych. Stan taki prowadzi do zaburzeń metabolizmu i nasilenia procesów wolnorodnikowych.

 

Dwudziesty wiek wraz z osiągnięciami globalnej cywilizacji narzucił nam styl życia, który zdominowany jest osiągnięciami nauki i przemysłu. Prawa ekonomii decydują o tym, jak się odżywiamy i w jaki sposób się leczymy. Lobby przemysłu spożywczego i farmaceutycznego kształtuje nasz stosunek do własnego ciała.

 

Zapominamy, że nasz organizm „wie", co jest mu potrzebne do życia. O naszym zdrowiu decydują przecież niezliczone procesy biochemiczne i fizykochemiczne zachodzące w bilionach komórek. Metabolizm człowieka „napędzany" jest spożywaną żywnością i tlenem znajdującym się w powietrzu. Efektem przemian metabolicznych są: energia, woda i uboczne produkty, które są wydalane. Jesteśmy częścią systemu ekologicznego, biorąc udział w obiegu materii.

 

To od nas zależy, czy z pożywieniem dostarczymy organizmowi wszystkich substancji odżywczych koniecznych do prawidłowego metabolizmu. W ciągu lat nasz jadłospis ulega ciągłej zmianie. Niestety, w dzisiejszych czasach nasze pożywienie jest wysoko przetworzone. Procesy technologiczne fabryk produkujących żywność są ustawione przede wszystkim pod kątem wydajności. Nasze zmysły postrzegania żywności są oszukiwane przez dodatki chemiczne nadające wspaniały wygląd, smak i zapach, zachęcające do kupna. Tymczasem w tym pożywieniu nie ma substancji niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Można je określić jako atrakcyjną „paszę", niemającą właściwych parametrów jakościowych i ilościowych, która jest przyczyną „przeenergetyzowania" naszego organizmu. W ten sposób przyczyniamy się do powstawania patologii cywilizacyjnych, do których możemy zaliczyć otyłość.

 

Czy istnieje dieta dobra na całe życie?

 

Jakie kryteria powinny decydować przy wyborze diety? Stosować ogólne zalecenia żywieniowe, czyli piramidę zdrowia, czy szukać indywidualnej diety? Jest wiele teorii, które mogłyby stanowić podstawę kształtowania diety. Dietetykę można porównać do gry w szachy. Wszyscy znają reguły, ale każdy rozgrywa swoją partię inaczej. Zwycięzcą możemy nazwać człowieka, który w dobrej kondyncji osiąga sędziwy wiek. Niestety, udaje się to tylko około 10% naszej populacji.

 

Właściwa dieta czy „efekt higieniczny"?

 

Podstawą diety jest jej zindywidualizowanie, gdyż każdy z nas ma określoną konstrukcję biochemiczną, zdeterminowaną przez niepowtarzalne cechy kodu genetycznego. W wyborze sposobu żywienia należy uwzględnić: stan zdrowia (choroba może narzucać pewne rygory żywieniowe), wiek (z upływem lat apetyt ulega zmianie, a pragnienie wręcz zanika), nasilenie czynników stresotwórczych i czas ich oddziaływania na nasz organizm, klimat, w którym żyjemy, i wysiłek, zarówno fizyczny, jak i psychiczny.

 

Mody żywieniowe, szybkie i częste zmiany sposobu odżywiania nie służą naszemu zdrowiu. Każdy organizm musi mieć czas na adaptacje, czyli na dostosowanie się do nowych zjawisk. Zastosowanie na przykład diety śródziemnomorskiej przez Polaka może w pierwszym okresie powodować kłopoty gastryczne, ponieważ skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym Greka czy Włocha różni się od flory bakteryjnej Polaka. Po pierwszych kilku dniach te dolegliwości najczęściej ustępują, ponieważ rozpoczynając jakąkolwiek dietę, jemy regularnie i mniej. Wówczas możemy dojść do błędnego wniosku, iż jest to idealna dla nas dieta. Niestety, jest to tylko tzw. efekt higieniczny.

 

W ludzkim organizmie tyko dwa układy mają stałą konstrukcję: układ nerwowy i mięśniowy. Wszystkie inne narządy ulegają „wymianie", tzn. stare komórki obumierają, aby na ich miejsce powstały nowe. Ponieważ informacja genetyczna w następnych pokoleniach komórek jest ciągle zubożana, nasz organizm w sposób biologicznie naturalny starzeje się. Co będzie, jeżeli w nowym sposobie odżywiania zabraknie związków biochemicznych niezbędnych do właściwego konstruowania nowych komórek lub jeżeli dostarczymy innych za dużo? Efekty fizjologiczne nowej diety przychodzą po kilku miesiącach. Niewielu szczęśliwców trafia na właściwą drogą żywieniową. Eksperymenty dietetyczne kończą się często otyłością, utratą właściwej kondycji fizycznej, psychicznej lub pojawieniem się choroby.

 

Własny wewnętrzny lekarz

 

Diety można różnie klasyfikować. Każda z nich wykorzystuje dwie podstawowe wartości: energetykę pokarmów i ich skład jakościowy. Diety związane z szerokością geograficzną były kształtowane przez setki pokoleń poprzez występujący na danym terenie klimat. Zaproponowanie Eskimosowi diety Nigeryjczyka i odwrotnie byłoby dla obu zabójcze.

 

Jedynym rozsądnym wyjściem jest poznanie swojego organizmu. Każdy z nas kupował jakieś urządzenie i przed użyciem zapoznawał się z instrukcją obsługi. Nasz własny organizm ma nam wystarczyć na wiele lat. Dlatego musimy poznać instrukcję obsługi swojego organizmu. Najlepiej rozpocząć od rzeczy najprostszych, czyli od właściwej higieny, zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Genetotrofia jest nauką o indywidualnościach biochemicznych. Jedna z najważniejszych definicji opracowanych przez naukowców zajmujących się tą dziedziną wiedzy głosi: tylko człowiek dobrze odżywiający się jest w stanie właściwie rozpoznać swoje potrzeby żywieniowe. Innymi słowy je to, co mu smakuje i jest mu konieczne. Niestety, na podstawie kilkuletnich obserwacji stwierdzamy, że to, co Państwu najbardziej smakuje, także najbardziej szkodzi. Składa się na to wiele czynników, z których najważniejszym wydaje się nasze postrzeganie własnych potrzeb i odnalezienie w sobie „wewnętrznego własnego lekarza", który intuicyjnie podpowiada, kiedy, co i ile jeść.

Postrzeganie pokarmów powinno być kształtowane przez każdego z nas indywidualnie. Czy jest całkiem obiektywny sposób mogący wskazać nam właściwe kierunki żywieniowe? Dobrym narzędziem diagnostycznym może być np. analiza pierwiastkowa włosów, która oceni stan odżywienia badanego.

 

O wyborze właściwego żywienia decyduje wiele czynników, z których najważniejszymi są: typ metaboliczny badanego (tempo przemian energetycznych), równowaga neuroendokrynna, równowaga kwasowo-zasadowa, potencjał bariery antyoksydacyjnej. Po właściwym rozpoznaniu potrzeb żywieniowych człowieka można wskazać właściwą metodę odżywiania. Każdą dietę można wykorzystać w różny sposób, w zależności od aktualnych potrzeb organizmu. Dieta może pełnić pomocną funkcję w odchudzaniu, profilaktyce zdrowotnej, wspomaganiu procesu leczenia i rehabilitacji. Nie istnieje jedna dieta dla człowieka na całe życie, ponieważ z wiekiem nasz organizm starzeje się. Efektem starzenia się organizmu jest niestety także coraz gorsze rozpoznawanie swoich potrzeb.

 

LES NOUVELLES ESTHETIQUES

www.lne.pl